Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

 
Ο Δεκάλογος εξοικονόμησης Νερού στο σπίτι:
  • Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας βεβαιωθείτε ότι δεν  έχετε τη βρύση ανοιχτή. Με προσεχτική χρήση νερού , ξοδεύονται 2 lt ενώ με ανοιχτή βρύση 20lt.
  • Το ίδιο και όταν ξυρίζεστε. Στο ξύρισμα με προσεχτική χρήση νερού,καταναλώνονται έως 3λίτρα νερού ενώ με ανοιχτή βρύση 25 λίτρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το καζανάκι της τουαλέτας  δεν τρέχει. Ειδάλλως καλέστε έναν υδραυλικό να το επιδιορθώσει άμεσα.
  • Περιμένετε το πλυντήριο ρούχων να γεμίσει για να πλύνετε τα ρούχα σας και χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού εάν υπάρχει. Με το οικονομικό πρόγραμμα χρησιμοποιούνται έως 130 λίτρα νερού  ενώ με το μεγάλο πρόγραμμα 300 λίτρα. Το ίδιο ισχύει και για το πλυντήριο πιάτων.
  • Ελέγξτε όλες τις βρύσεις του σπιτιού εάν στάζουν και επιδιορθώστε αυτές. Με αυτήν την πράξη μπορείτε να σώσετε 1600 λίτρα νερού μηνιαίως ανά βρύση.
  • Μειώστε τη χρονική διάρκεια του ντους. Με το ντους κλειστό όταν σαπουνίζεστε ξοδεύονται έως 40 λίτρα νερού ενώ όταν κάνετε μπάνιο σε γεμάτη μπανιέρα : 180 λίτρα και όταν κάνετε ντους με το νερό να τρέχει :120 λίτρα νερού. Ετησίως 21000 λίτρα νερού ανά άτομο υπολογίζεται ότι ξοδεύονται στο ντους.
  • Όταν πλένετε το αυτοκίνητό σας μόνοι σας , μην αφήνετε το λάστιχο να τρέχει. Χρησιμοποιείστε ένα κουβά που έχετε γεμίσει με νερό και το λάστιχο για το ξέβγαλμα . Με κουβά , έχετε οικονομία σε νερό σε σύγκριση με το λάστιχο , έως 85%.
  • Για το πότισμα του κήπου χρησιμοποιείτε αυτόματα συστήματα ψεκασμού.
  • Πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά στο νεροχύτη που έχετε γεμίσει κτά το ήμισυ με νερό και μην αφήνετε τη βρύση άσκοπα ανοιχτή. Έτσι θα σώσετε περίπου 33 έως 48 λίτρα.
  •  Για να ξεπλύνετε τα πιάτα μην αφήνετε τη βρύση να τρέχει άσκοπα στο νεροχύτη. Προσπαθήστε να κλείνετε τη βρύση 'η χρησιμοποιείστε το δεύτερο νεροχύτη εάν υπάρχει για το ξεβγαλμα. Με πλύσιμο και ξέβγαλμα στη λεκάνη ξοδεύεται περίπου 25 λίτρα νερό ενώ με ανοιχτ΄η τη βρύση έως και 150 λίτρα.

ΚΑΝ'ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Εξοικονόμηση νερού
Η κατανάλωση πεφτει μέχρι 40%  μ'ένα <<τηλέφωνο>>!!!
  1. Γνωρίζατε ότι από ένα κοινό <<τηλέφωνο>> ντους το νερό ρέει με συχνότητα 15 λίτρων το λεπτό; Αντικαταστήστε το με <<τηλέφωνο>> εξοικονόμησης , που θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα ειδών υγιεινής και πετύχετε μείωση κατανάλωσης σε ποσοστό έως και 40% μόνο με 1,50-4,40 ευρώ .
  2. Εγκαταστήστε καζανάκι δύο βαλβίδων (κοστίζει περίπου 33,50-36,50 ευρώ) ή με δυνατότητα <<stop>> . Αν έχετε παλαιού τύπου καζανάκι,τοποθετήστε μέσα σε αυτό ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό. Μειώνοντας τη χωρητικότητά του , εξοικονομείτε νερό.
Αν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούριο πλυντήριο ρούχων, ζητήστε να ενημερωθείτε για την κατανάλωση νερού ανά πλύση στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής και ...πράξτε αναλόγως.
                                              ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Μην πετάτε διαφόρων ειδών απορρίμματα στη λεκάνη της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας το καζανάκι άσκοπα.


Μην αφήνετε τη βρυση ανοιχτή , όταν πλένετε τα χέρια σας.


Μην αφήνετε το νερό να τρέχει !!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου