Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Ανακύκλωση Αλουμινίου – Συμβουλές και Κέντρα Ανακύκλωσης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος, 27/01/2011
Με την ανακύκλωση του αλουμινίου εκτός από τη μείωση των σκουπιδιών έχουμε και οικονομικό όφελος, καθώς εξοικονομείται το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή του από πρώτες ύλες. Κάποιες ενδεικτικές συμβουλές για τη «σωστή» ανακύκλωση προϊόντων αλουμινίου είναι οι εξής:
  • Οφείλουμε να ξεπλένουμε και να συμπιέζουμε τα αλουμινένια κουτιά πριν τα στείλουμε για ανακύκλωση.
  • Μην τοποθετείτε δοχεία από αλουμίνιο, το ένα μέσα στο άλλο.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία αεροζόλ είναι τελείως άδεια και βγάλτε το στόμια τους.
  • Κατάλληλα για ανακύκλωση είναι μόνο όσα αντικείμενα φέρουν την ένδειξη alu.
  • Τοποθετείτε τα αλουμινένια προϊόντα σε πλαστική σακούλα πριν τα πάτε για ανακύκλωση
  • Εκτός των κάδων ανακύκλωσης, μπορείτε να ανακυκλώνεται  σε Κέντρα Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου ( ενδεικτικά αναφέρουμε: ΣΥ.ΛΑΝ. ΕΠΕ, ΑΝΑΜΕΤ*)
 
Η άλλη ονομασία του αλουμινίου είναι «πράσινο μέταλλο» εξαιτίας της φύσης του, που ικανοποιεί τόσο τεχνολογικές όσο και οικολογικές απαιτήσεις. Οφείλουμε να το ανακυκλώνουμε καθώς είναι από τα υλικά εκείνα, που όσες φορές κι αν ανακυκλωθεί δεν υπάρχει η παραμικρή απώλεια ποιότητας. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος. Επίσης η εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται με την ανακύκλωση αλουμινίου έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εκπομπών επιβλαβών αερίων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ο βαθμός ανακύκλωσης είναι μεγαλύτερος στην αυτοκινητοβιομηχανία, ακολουθεί το αλουμινίο προερχόμενο από δομικές εφαρμογές και τελευταίο είναι αυτό που προέρχεται από κουτιά μπύρας και αναψυκτικά.
Αξίζει να αναφερθεί πως η ανακύκλωση προσφέρει χρήματα σε αυτούς που συλλέγουν τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών. Συγκεκριμένα οι έλληνες καταναλωτές που συμμετέχουν στην ανακύκλωση κουτιών αλουμινίου, μπορούν να εισπράττουν- σύμφωνα με τις διεθνείς τιμές αλουμινίου- 1€ για κάθε κιλό αλουμινίου (περίπου 65 κουτάκια).

Για περισσότερες πληροφορίες :
http://www.flowmagazine.gr/article/view/Aluminum_Recycling_Recycling_Centres_and_Advice/category/environment

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου